Vrouw en Impact

Deze week werd ik geraakt door een artikel over Fadumo Dayib, een Somalische die op 18 jarige leeftijd vluchtte naar Finland en zich nu verkiesbaar stelt voor het Somalische presidentschap. Ondanks doodsbedreigingen en haar weigering om mee te werken aan corruptie (waardoor haar kans om verkozen te worden minimaal is) heeft ze de vastberadenheid om op te staan en van betekenis te zijn voor haar land op een manier waarbij ze trouw blijft aan zichzelf.
Het mag geen verrassing zijn, dat ze de enige vrouw is onder de 18 kandidaten.

Haar moed raakt me omdat het zo nodig is dat vrouwen van zich laten horen op hun eigen manier, juist in het publieke domein. Op een dieper nivo raakt het me omdat ik de angst ken, de angst om niet gehoord te worden, af te gaan, gek gevonden te worden en vandaar heb ik vaak gekozen om me in te houden, me terug te trekken, voor compromissen te gaan, een uiterst onbevredigend gevoel.

Meten met twee maten

Ondanks alle aandacht en maatregelen laten vrouwen zich nog steeds minder zien en worden vrouwen die zich profileren anders beoordeeld dan mannen. Een vrouw die zelfbewust naar buiten treedt beoordelen we al gauw als dominant, terwijl we een man die hetzelfde gedrag vertoont competent noemen.
Investeren in het contact en laten zien dat je naast competent ook aardig bent is voor vrouwen belangrijker dan voor mannen. Doe je dat laatste teveel dan nemen mensen je minder serieus.
Onderzoek laat zien dat vrouwen vaker onderbroken worden in hun verhaal en minder erkenning krijgen voor hun inbreng. Zowel mannen als vrouwen doen daar aan mee. Lang heb ik gedacht dat het alleen aan mezelf lag. Bewustwording van deze subtiele verschillen is niet bedoeld om in dader en slachtoffer perspectief te kijken. Het is een eerste stap op weg naar inclusiviteit en diversiteit.

Zijn wie je bent?

Het antwoord van veel vrouwen, inclusief mezelf, is dat we dubbel zo hard werken, ons nog beter voorbereiden, kritisch zijn op onszelf en onze vrouwelijke collega’s en dat we zoeken naar mannelijke manieren om toch die impact te krijgen die we verdienen. Het leidt tot leiders die niet inspireren omdat er meer van hetzelfde wordt gebracht. Bovendien put deze mannelijke focus ons uit.

Zo toont een recent onderzoek naar stress aan, dat meer (jonge) vrouwen last hebben van burnout ongeacht werkdruk, opleidingsniveau, kleur of achtergrond. Het is verontrustend dat vrouwen die gezien hun leeftijd fysiek fit zouden moeten zijn opgebrand en uitgeput raken. Hoe komt dat?
Veel organisaties gaan – vaak onbewust – uit van één ideaal beeld voor de succesvolle medewerker, ontstaan in de tijd dat de meeste werknemers oudere, autochtone mannen waren. Werknemers die ‘anders’ zijn voldoen minder gemakkelijk aan dit ideaal beeld, en dat schuurt. De oorzaak blijkt niet in de werkdruk te liggen maar kort gezegd in het gegeven dat je niet mag ‘zijn wie je bent’.

Een nieuwe richting

Hoe kunnen we met deze beelden, verwachtingen en onbewuste patronen omgaan en hoe kunnen we het anders ‘doen’?

Ik heb lang gezocht, geëxperimenteerd, gelezen naar hoe het nu zit met ons vrouwen. Wat ik vond was het nooit helemaal voor me. Het bleef te instrumenteel, te strategisch en te veel gericht op wat we al kennen.

Pas recent is het volledig tot me doorgedrongen dat vrouwen iets fundamenteels anders nodig hebben dan mannen. We hebben andere ontwikkelingswegen nodig om volledig tot bloei te komen en te stralen in wie we zijn. Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Een weg waarin vrouwelijkheid haar volle en gelijkwaardige plek inneemt naast het mannelijke.

Klinkklare antwoorden geeft die weg niet. Eigen aan het nieuwe is dat we durven om niet te weten en durven ons over te geven aan wie we ten diepste zijn. Dat vraagt om het loslaten van controle en voorbij onze verwachtingen en de neiging om ons te bewijzen te gaan.

Een vrouwelijke weg

Wat eigen is aan de vrouwelijke ontwikkeling is dat er ruimte is, ruimte om te zijn, ruimte voor organische groei, ruimte om te ontspannen en genieten, ruimte om te vertragen en verstillen, ruimte voor intuïtie en innerlijk weten, ruimte voor verbinding en zachtheid, ruimte voor vertrouwen en oprechtheid en ruimte voor onverbiddelijkheid en kracht waar grenzen overschreden worden.
Nu kan ik me voorstellen dat dat zeker voor vrouwen die leidinggeven nogal soft klinkt. Mijn ervaring is juist het tegenovergestelde.

Door meer rust en ruimte te maken in mijn leven, me te laven aan vrouwelijke kwaliteiten en me veel minder door mannelijke prestatiedrang te laten leiden gaat mijn creativiteit meer stromen, weet ik waar ik voor sta, voel ik me krachtiger en ontvankelijker tegelijkertijd, met overgave aan wat het leven me brengt.
Tegelijkertijd voel ik me strijdbaarder over dat wat er niet klopt. Als de Indiase godin Kali wil ik dan het zwaard heffen en op staan waar grenzen overschreden worden en onrechtvaardigheid de scepter zwaait. Ook dat is vrouwelijke kracht. En dan zijn we weer terug bij het begin, de Somalische Fadumo Dayib, die opstaat en gaat staan voor haar waarheid.

Onze trainingen voor vrouwen

Anja Hueber en Celeste Neelen hebben programma’s voor vrouwen ontwikkeld, waarin die vrouwelijke weg leidend is.
We scheppen de ruimte en de veiligheid om de diepte in te gaan, te verstillen en te ervaren waar onze harten van opengaan. Om de vrouwelijke potentie de ruimte te geven om te groeien. Opdat we op onze eigen manier inzetten op wat wij belangrijk vinden en leiding geven in ons werk, ons leven en aan onszelf.
We begeleiden een twee-daagse: Vrouw en impact, waarin we onderzoeken hoe we onszelf op een authentieke en impactvolle manier kunnen uitdrukken en helder naar buiten brengen waar we voor staan.
Voor een intensiever traject is er onze vrouwen en leiderschap retraite, een zes-daags traject op een schitterende locatie aan zee in Griekenland.

Data 2017

Vrouw en Impact

30 november – 1 december 2017 : open programma, Kloosterstraat 29, Beervelde, België

9 – 10 maart 2017, Koningsteen, Kapelle-op-den-Bos, Belgie

29 – 30 mei 2017 : In company traject

20 – 21 juni 2017 : In company traject

Mail ons voor meer informatie : celeste@quinx.org, anja@quinx.org
Of bel ons : Anja +31(0) 641 81 86 25 , Celeste +31 (0)611 38 71 47